Twitter   linkedin

Een verjaardag moet voor ieder kind een feestje zijn!

 

Het aantal kinderen dat opgroeit in een thuissituatie waarin serieuze financiële zorgen zijn, is helaas nog steeds schrikbarend voor Nederlandse begrippen. Voor maar liefst 60.000 kinderen is het krijgen van een cadeau op hun verjaardag geen vanzelfsprekendheid. Er hangen ook geen slingers en ballonnen in huis. Voor hen is hun verjaardag geen dag om naar uit te kijken, maar een moment van ongemak, schaamte en stress. En dat terwijl we elk gezond nieuw levensjaar naar hartenlust zouden moeten vieren. Hoe help je minima als gemeente om van élke verjaardag een feestje te maken, ongeacht de beschikbare middelen?

 

Foto van Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes

Ziekmelden vanwege gebrek aan geld voor een traktatie 

Omdat er thuis geen geld is voor een traktatie aan klasgenootjes en meesters en juffen op school, melden de ouders hun jarige kind soms zelfs ziek uit pure schaamte. Onverteerbaar, maar helaas ook de bittere realiteit. Gelukkig zetten bijvoorbeeld de Stichting Jarige Job, maar ook verschillende soortgelijke initiatieven zoals bijvoorbeeld de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes, zich in voor kinderen voor wie de verjaardag geen vanzelfsprekend feestje is. Mooie initiatieven om als gemeente te steunen, al dan niet binnen het kindpakket.

Feestelijke verjaardagsbox

Jarige Job bijvoorbeeld biedt arme kinderen bijvoorbeeld een feestelijke verjaardagsbox met daarin uiteraard een leuk cadeau, maar ook met slingers en traktaties voor klasgenootjes en leraren. Zo voelt ieder kind zich echt jarig. Om vooral de ouders en kinderen te bereiken die deze attentie het best kunnen gebruiken, werkt de stichting samen met de Voedselbank om te kunnen bepalen welke gezinnen voor de box in aanmerking komen.

Samenwerken is een feestje

Als gemeente kun je zelf ook invulling geven aan een verjaardagsbox en met lokale ondernemers initiatieven ontplooien om een kinderfeestje te organiseren. Laat je eens inspireren door deze stichtingen! Binnen een kindpakket kun je eenvoudig met sociale partners, ondernemers, verenigen en stichtingen samenwerken om onder andere ieder kind de dag van het jaar te bezorgen. Op zoek naar slimme software die gemeenten in staat stelt om in de uitvoering van een kindpakket een koppeling te maken met hulporganisaties en vrijwilligers? Hier kun je meer lezen over de oplossingen van INTERNEXXT.