Twitter   linkedin

Vakantiepret met een klein budget?

 

De voorjaarsvakantie komt er weer aan! En nu steeds vaker het zonnetje doorbreekt, is dat een heerlijke kans om er lekker op uit te gaan. Voor ouders met weinig geld is het soms zoeken naar leuke (gratis) activiteiten. Creatieve ideeën te over natuurlijk, maar het is ook fijn om ‘gewoon’ met de kids naar een speeltuin te kunnen gaan. Als gemeente kun je de vakantiepret een boost geven door dagjes uit en activiteiten op te nemen in het kindpakket.

 

Het hoeft niet veel te kosten

Wil je gezinnen tips geven voor leuke, budgetvriendelijke vakantiepret? Dan helpt onderstaande lijst je ongetwijfeld op weg!

  • Organiseer een picknick in de buurt (iedereen neemt iets mee)
  • Zet een speurtocht uit met vragen en een klein prijsje
  • Ga huttenbouwen of spoorzoeken in het bos of park
  • Speel verstoppertje met het hele gezin
  • Maak je eigen tentoonstelling met zelfgemaakte knutselwerkjes
  • Organiseer een spelletjesmiddag voor vriendjes en vriendinnetjes
  • Samen koken of koekjes bakken

Vakantiepret in een kindpakket

Sommige uitstapjes en activiteiten kunnen worden opgenomen in het kindpakket. Denk bijvoorbeeld eens aan een museumbezoek, spelen in een speeltuin of met het gezin naar een pretpark. Als gemeente kun je hier een vergoeding voor opnemen in het kindpakket. Meestal gaat het om een declaratieregeling, waarmee een bepaald deel van de kosten vergoed kan worden. Werk je liever met (lokale) aanbieders, dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een korting voor gezinnen met een kindpakket of een voucher voor een gratis lunch. In gemeenten waar een bijzondere jaarlijks terugkerende activiteit plaatsvindt, zoals een speelweek/bouwweek/jeugdland, is het een aanrader om deze ook op te nemen in het kindpakket.

Vakantiepakket

Je kunt je ook laten inspireren door het Nationaal Fonds Kinderhulp. Zij verzorgden onder de slogan “Zomervakantie is niet voor iedereen een feest” vakantiepakketten voor gezinnen in armoede. Dit pakket zit vol met spullen zoals speelgoed, een (vakantie)boek en een compleet dagje uit. De kinderen zijn geselecteerd door onder andere jeugdhulp- en pleegzorginstellingen, voedselbanken en instanties voor schuldhulpverlening. Kinderhulp biedt nog meer zomerse activiteiten aan. Denk aan een dagje uit of een vakantiebijdrage. Zo kunnen kinderen uit arme gezinnen ook meepraten over wat zij allemaal meegemaakt hebben. Aanvragen bij Kinderhulp verlopen overigens altijd via maatschappelijke organisaties.