Twitter   linkedin

Uitjes, schoolreisjes en andere activiteiten in een kindpakket

 

Verstopte jij je ook altijd samen met je klasgenootjes als de bus bijna terug bij school was? Alsof alle wachtende ouders een lege bus terugkregen na afloop van het schoolreisje. Wie je het ook vraagt, iedereen heeft wel een bijzondere herinnering aan een klassenuitje, schoolreisje of excursie. Om ervoor te zorgen dat dit voor iedereen ook léuke herinneringen zijn, kun je als gemeente schoolreisjes opnemen in het kindpakket. Zo kunnen alle kinderen ‘gewoon’ mee en samen mooie herinneringen maken!

 

 

Waarom is het belangrijk?

Er is veel gaande op het gebied van armoede en (vrijwillige) ouderbijdrage en kosten voor bijvoorbeeld schoolreisjes of excursies. Het gebeurt nog vaak dat kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld niet mee kunnen. Sommige ouders zijn daar open in, anderen houden de kinderen met een smoes thuis op de dag van het uitje. Hoe dan ook, voor kinderen zou een schoolreisje er gewoon bij moeten horen. Het samen beleven van zo’n dag zorgt voor onderlinge verbinding en maakt dat kinderen iets nieuws leren en weer een stukje van de wereld zien.

Welke regelingen dan?

Houd rekening met de verschillen tussen de basisschool en de middelbare school. Op de basisschool zullen de kinderen hooguit 1 á 2 keer per jaar erop uit gaan. En dat zal niet verder gaan dan de dierentuin, een pretpark of kleinere lokale activiteiten (bijv. bezoek boerderij). Op de middelbare school zijn er vaak grotere, internationale reizen voor de bovenbouw. Verder zijn er vakspecifieke uitjes, zoals een bezoek aan een laboratorium of museum. Over het algemeen kan gesteld worden dat er voor de kinderen op de middelbare school een groter budget beschikbaar ‘moet’ worden gesteld in het kindpakket.

Natura of declaratie?

Deze regelingen zijn relatief eenvoudig aan te bieden als declaratieregeling. Houd er wel rekening mee wat in dat geval een geldig betaalbewijs is. Meestal betalen de ouders/leerlingen aan de school en regelt die het met de uiteindelijke aanbieder. Als je deze regelingen in natura wilt aanbieden, zou je de school zelf als aanbieder kunnen koppelen. Gebruikers van het kindpakket kunnen dan bij hun school het uitje ‘bestellen’ en de school wordt betaald door de gemeente. Het is dan wel belangrijk dat zoveel mogelijk lokale scholen meedoen met het kindpakket. Een ander struikelblok kan zijn het op elkaar aansluiten van systemen en financiële processen.

Inspiratie nodig? Kijk dan eens bij Kindpakket Veenendaal, Kindpakket Beuningen of Kindpakket Rhenen.