Twitter   linkedin

Tijd voor een zomerse outfit! Alles over kledingregelingen voor kinderen

Steeds vaker breekt de zon door en we kunnen weer lekker naar buiten! Voor de meeste mensen een verademing na de sombere winterdagen. Helaas zorgt dit bij gezinnen met weinig geld vaak ook voor zorgen. De kinderen zijn het afgelopen jaar weer flink gegroeid en zijn toch echt weer toe aan nieuwe zomerschoenen, een dunne jas en een korte broek. Om maar te zwijgen over goed passende zwemkleding en ‘extra’s’ als een zonnebril of pet tegen de zon. Tijd voor gemeenten om in actie te komen! We zien gelukkig dat steeds meer kindpakketten een kledingregeling bevatten. Wat de mogelijkheden daarvoor zijn, lees je in deze blog.

 

 

Wat is een kledingregeling

Een kledingregeling stelt een gezin in staat om kleding aan te schaffen voor hun kinderen. We zien dat de leeftijdsgrenzen voor dit type regeling variëren van 0 tot 18 jaar. Een kledingregeling kan zowel worden aangeboden als declaratieregeling als in natura. Bij een declaratieregeling schiet de rechthebbende eerst zelf de kosten voor, bij natura kan kleding rechtstreeks aangeschaft worden bij een (lokale) winkel. In het geval van natura kozen veel gemeenten eerder voor een voucher/waardebon, tegenwoordig zien we ook het bestellen/boeken via een webshop-achtige omgeving toenemen.

Zomer en/of winterkleding

Misschien een open deur, maar is er nogal wat verschil tussen een zomer- en een wintergarderobe. Sommige gemeenten kiezen daarom voor twee aparte budgetten, waarbij meer geld is voor winterkleding (denk aan schoenen en een jas). Daarbij kunnen zelfs twee beschikbaarheidsperioden worden bepaald, zodat de budgetten seizoensgebonden zijn. Aanvragen kan het hele jaar, ‘uitgeven’ kan enkel in bepaalde maanden. Andere gemeenten zetten één verzamelbudget in waar (het hele jaar door) kleding van kan worden betaald.

Wat wordt er vergoed?

Houd er rekening mee dat een budget voor kleding heel breed geïnterpreteerd kan worden. Dat kan je als gemeente natuurlijk helemaal prima vinden, maar het kan ook geen kwaad om eens na te denken over kaders. Hoe ga je bijvoorbeeld om met het vergoeden van ondergoed, pyjama’s, accessoires of kleding voor speciale gelegenheden? Sommige gemeenten stellen bij een kledingregeling een lijstje op met artikelen die binnen de vergoeding vallen.

Speciale kleding

Naast kleding voor dagelijks gebruik, krijgen veel gemeenten ook te maken met vergoedingen voor gymkleding, (overige) sportkleding of speciale kleding die nodig is voor school of stage. Er zijn gemeenten die daar aparte budgetten en regelingen voor inrichten. Zo is meteen duidelijk van welk budget welke kleding bekostigd kan worden en voorkom je dat een groot deel van het budget wordt opgemaakt aan een grote uitgave voor bijvoorbeeld één of twee kledingstukken. Daarentegen kan het ook bij jouw gemeente passen om de keuze aan de rechthebbende te laten en één verzamelbudget in te stellen voor alle soorten kleding.

Hulporganisaties

Kies je voor een kledingregeling in natura, dan kun je lokale winkeliers vragen om aanbiedingen te doen voor minima. Eventuele vouchers kunnen worden uitgegeven in de betreffende winkels of er kan online van lokaal aanbod gebruik worden gemaakt. Vergeet ook niet om hulporganisaties hierbij te betrekken. Denk eens aan een rol voor de Kledingbank, een lokale kledingbeurs of een kringloopwinkel. Niet alleen hebben deze instanties een sterk sociaal netwerk, zij zijn ook bekend met de behoeften en leefstijl van de doelgroep.