Twitter   linkedin

Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes bestaat 1 jaar – Interview met Renée Kranenberg

 

Kindpakketwijzer vindt dat niet alleen gemeenten andere gemeenten kunnen inspireren bij de totstandkoming van een kindpakket. Wij denken dat ook stichtingen veel mooie verhalen en nuttige tips uit de praktijk met onze lezers kunnen delen. Vandaag lees je daarom een interview met Renée Kranenberg, oprichtster van de graag geziene Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes. Ze vertelt over haar werk en deelt haar ervaringen over het belang van kinderfeestjes voor arme gezinnen. Extra leuk is dat deze stichting op 18 april 2017 een jaar bestaat! Veel leesplezier!

Over Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes

Langdurig leven in armoede heeft blijvende impact op kinderen. Sociale uitsluiting, onzekerheid, het niet mee kunnen doen of gehoord worden, de schaamte en het stigmatiserende karakter van armoede. Dit is van invloed op de persoonlijke en psychische ontwikkeling van het kind en vergroot de kans op achterstand en ongelijkheid. Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes levert een waardevolle bijdrage aan het doorbreken van deze vicieuze cirkel van kinderarmoede door de betrokken kinderen een kinderfeestje te doneren. Hierdoor horen zij erbij! Wij vinden dat ieder kind een onbezorgde jeugd verdient en als wij het verschil kunnen maken door kinderen een prachtige jeugdherinnering mee te geven, dan is dat fantastisch! Dat is onze drijfveer om deze stichting op te zetten. Help je ons mee?

 

 

Interview met Renée Kranenberg

  1. 1. Wat is jouw rol binnen Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes?

“Ik ben voorzitter, initiatiefnemer en oprichter. Kortom, de drijvende kracht achter de stichting. Ik werk samen met mede oprichter en secretaris Mieke Deiters.”

  1. 2. Hoe is Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes tot stand gekomen en welke keuzes heb je gemaakt in het ontwikkelingsproces?

“Het idee voor de stichting is ontstaan vanuit mijn eerdere platform Go- Kids Veluwe. Ik zag dat bij veel locaties regelmatig kinderfeestjes georganiseerd werden. Tijdens een gesprek met één van de organisaties op en rond de Veluwe heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ze een keer iets wilden organiseren voor een arm gezin dat zich geen kinderfeestje kon veroorloven. Het antwoord was positief. Sindsdien ben ik in gesprekken met ‘kindvriendelijke’ locaties waar ik regelmatig kwam gaan toetsen of er animo was om arme gezinnen een hart onder de riem te steken door de locatie beschikbaar te stellen. Eind maart 2016 plaatste ik een LinkedIn bericht over mijn idee, waarop ik veel leuke reacties kreeg. Zo vond ook Mieke, een oud-studiegenoot, mij weer. We zijn op 18 april vorig jaar bij elkaar gekomen en hebben meteen het businessplan helemaal uitgewerkt. Ook hebben we ter plekke video’s opgenomen en zijn we de promotie van ons idee gestart met een oproep op social media. De volgende dag werden we al overladen met reacties en op 24 augustus 2016 werd de stichting bij de notaris opgericht. Dit jaar gaven we op 27 januari ons eerste echte feestje en inmiddels organiseren we zo’n vijf kinderfeestjes per week door het hele land.”

  1. 3. Wat kan Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes voor gemeenten betekenen binnen een kindpakket?

“Ik denk dat wij heel goed een onderdeel kunnen zijn van een kindpakket dat in natura uitkeert. De organisatie van een kinderfeestje voor kinderen op de basisschool wordt dan opgenomen in de beschikbare goederen en diensten. Dat vraagt om een goede samenwerking met een gemeente aan ‘de achterkant’ van het proces. Binnenkort verwachten wij de ANBI-status rond te hebben. Dan kan een samenwerking extra aantrekkelijk zijn voor bedrijven. Bij ons is elk kinderfeestje maatwerk en alles wordt in natura gedaan. Wij vinden dat kinderen uit arme gezinnen niet anders zijn dan hun klasgenootjes. Hun feestje wordt dan ook niet op een aparte dag georganiseerd of alleen op bepaalde locaties. Wij vinden het belangrijk dat ze er ‘gewoon tussen passen’. De kindjes weten vaak ook niet dat het feestje gedoneerd is, de ouders moeten in dit geval de helden kunnen zijn. Wat voor gemeenten ook goed is om te weten, is het verschil tussen Stichting Jarige Job en onze stichting. Jarige Job zorgt er, met haar traktatiepakket, voor dat kinderen zonder schaamte naar school kunnen gaan op hun verjaardag en er op school een feestje van kunnen maken. Wij kunnen in het verlengde daarvan een kinderfeestje organiseren voor deze kinderen. Zo hebben deze kinderen toch een geweldige verjaardag. ”

  1. 4. Wat is de leukste reactie die je ooit hebt gehad van een jarige?

“Wij versturen na elk feestje een korte enquête, die door een zorgverlener samen met de ouders wordt ingevuld. We krijgen bijna alleen maar tienen, en daar ben ik heel erg dankbaar voor! Meestal laten de ouders nog een extra bericht voor ons achter, een voicemail of Facebookbericht. De strekking is vrijwel altijd dat hun kind heeft kunnen stralen tijdens het feestje, en dat het een onvergetelijke dag was. Ik zie de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes dan ook als een ‘gat in de sociale markt’.”

 

  1. 5. Wat is jouw gouden tip voor gemeenten die willen starten met een kindpakket of hun kindpakket willen verbeteren?

“Neem ons erin op! Het lijkt mij een mooie uitdaging om samen met zoveel mogelijk gemeenten kinderen te helpen uit hun sociaal isolement te komen. Participatie is zo belangrijk voor kinderen. Zeker in de middenbouw van de basisschool spelen kinderfeestjes een belangrijke sociale rol. Bovendien werken we zo indirect ook aan de ouder-kindrelatie, door de ouders alle ‘credits’ te geven voor het feestje.”

  1. 6. Hoe zie jij de toekomst van Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes, waar droom je van?

“Op dit moment werken we hard aan het mogelijk maken van schaalvergroting. We bestaan 18 april 2017 één jaar en hopen op korte termijn meer dan vijf kinderfeestjes per week te kunnen organiseren. Daarvoor zijn we nog wel op zoek naar voldoende funding, de juiste systemen en ‘extra handjes’. Uiteindelijk omvat onze doelgroep bijna 400.000 kinderen en we willen er alles aan doen om deze gezinnen onvergetelijke herinneringen te bezorgen!”

  1. 7. Hoe kunnen gemeenten met Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes in contact komen?

“Gemeenten kunnen mailen naar info@uitgesteldekinderfeestjes.nl of het contactformulier op onze website invullen. Mieke Deiters en ik gaan graag het gesprek aan over hoe wij gemeenten kunnen bijstaan. Onze visie gaat overigens verder dan alleen het feestje. Bij ‘Uitgestelde Kinderfeestjes’ kunnen ook ouderen een rol gaan spelen, mensen met een afstand tot de maatschappij en mensen die langzaam weer terug in het arbeidsproces moeten komen. We zien nog vele mogelijkheden om te integreren in de samenleving.”

 

 

Wil jij ook het verhaal van jouw stichting of jouw gemeente vertellen op Kindpakketwijzer.nl? Neem dan contact op via info@kindpakketwijzer.nl en wie weet lees je jouw interview binnenkort terug op onze website!