Twitter   linkedin

Sinterklaas vieren en armoede: niemand verdient een leeg schoentje

 

De Sinterklaastijd is niet alleen voor jonge kinderen een spannende tijd. Ook ouders kunnen soms al maanden buikpijn hebben bij het idee dat zij hun kinderen een feest met cadeautjes en lekkernijen gunnen, maar daar eigenlijk niet het geld voor hebben. Om dit te voorkomen kun je als gemeente voor ‘hulpsinterklaas’ spelen. Met deze tips geef je álle kinderen in jouw gemeente dit jaar een onvergetelijke Sinterklaas. Want zeg nu zelf, niemand verdient toch een leeg schoentje?

 

Maar ben ik dan niet lief geweest?

Dagelijks leven in armoede kan ervoor zorgen dat de zo feestelijk bedoelde Sinterklaasperiode een periode van extra ongemak en schaamte wordt. Kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld worden soms bewust of onbewust buitengesloten op school. Hoe ga je bijvoorbeeld om met surprises in de klas of een collectieve Sinterklaasviering? En hoe leg je een kind uit dat het dit jaar geen cadeautje krijgt? Wat voor antwoord geef je een kind dat vraagt: “Maar ben ik dan niet lief geweest?”

Vol verwachting klopt ons hart

Om te voorkomen dat de Sint stilletjes aan sommige huizen voorbij rijdt en zo smachtende schoentjes leeg laat, is bijvoorbeeld de Sinterklaasbank in het leven geroepen. De Sinterklaasbank is een landelijke stichting die zich inzet om alle kinderen een onbezorgd en vrolijk Sinterklaasfeest te bezorgen, inclusief een mooi cadeautje. De Sinterklaasbank wordt gedreven door vrijwilligers en gefinancierd uit louter donaties. Hoe mooi zou het zijn om deze stichting als gemeente lokaal een hart onder de riem te steken? Bijvoorbeeld in de vorm van een donatie of tijdelijk extra vrijwilligers. Naast de Sinterklaasbank zijn er overigens nog tal van lokale initiatieven die zich inzetten voor deze kinderen.

Speelgoedbank

Inwoners met een bescheiden inkomen die in aanmerking komen voor hulp van de Voedselbank kunnen in veel plaatsen bovendien ook een beroep doen op de Speelgoedbank. Daar kunnen ook deze kinderen enkele keren per jaar tweedehands speelgoed uitzoeken. Zo maakt een speelgoedbank hergebruik mogelijk en gaat verspilling tegen, het is immers vreselijk zonde om goed speelgoed weg te gooien. Op vertoon van een stadspas of met een doorverwijzing van een instantie kunnen gezinnen bij een Speelgoedbank in de eigen gemeente terecht. Gemeenten kunnen ook binnen een kindpakket gemakkelijk een koppeling maken met de speelgoedbank. Die mag wat ons betreft op het gemeentelijke verlanglijstje!

Verbinden

Als gemeente ligt er een mooie en dankbare taak om de vele stichtingen, scholen, ondernemers en vrijwilligers die zich inzetten voor een onbezorgd Sinterklaasfeest met elkaar te verbinden, maar ook de initiatieven onder de aandacht te brengen bij de juiste doelgroep. Dat kan gerealiseerd worden binnen een kindpakket. De gemeente kan daarbij optreden als regisseur. En dat geldt natuurlijk niet alleen met Sinterklaas, een kindpakket kan in nog zóveel meer situaties uitkomst bieden voor gezinnen met een laag inkomen. Er is meer mogelijk dan je denkt. Gemeenten, maak er werk van!

Tips en inspiratie

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het brainstormen over een kindpakket? De medewerkers van Kindpakketwijzer staan altijd open voor een vrijblijvend en inspiratiegesprek waarin we onze tips en ervaringen met je delen.