Twitter   linkedin

Opgroeien in armoede door verblijfsstatus ouder

 

Geen winterjas, geen schoolspullen en je verjaardag niet kunnen vieren, omdat het gezin waarin je opgroeit in armoede leeft. Dat is helaas vaak de bittere realiteit van veel kinderen met een vader of moeder zonder verblijfsvergunning. Deze kinderen hebben de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning, maar door de Koppelingswet heeft hun gezin geen recht op toeslagen, bijstand of opvang. Hoe kun je als gemeente ondersteunen?

 

Drie oorzaken

Hoe kan het dat in Nederland de kinderen hier de dupe van worden? Uit onderzoek van de Kinderombudsvrouw komen drie belangrijke oorzaken naar voren waarom veel gezinnen met een ouder zonder verblijfsstatus in armoede terechtkomen. Als eerste mag een ouder zonder verblijfsvergunning niet werken in Nederland en kan hij of zij het gezin dus niet onderhouden. Daarnaast bepaalt de Koppelingswet dat een gezin geen toeslagen en bijstand krijgt van de Nederlandse overheid als één van de ouders niet in Nederland mag wonen. Tot slot is het in Nederland voor kinderen niet mogelijk om zelf geld te krijgen van de overheid. Alles samen heeft als gevolg dat veel van deze kinderen opgroeien in armoede.

Nederlandse kinderen voelen dat ze er niet bij horen

Volgens de Kinderombudsvrouw heeft dit grote gevolgen voor de ontwikkeling van deze kinderen en de plek die ze in de Nederlandse samenleving innemen: ‘Deze kinderen voelen dagelijks dat ze er niet echt bij mogen horen.’ Ze lopen op alle vlakken in hun leven achterstand op en hebben minder kansen om zich goed te ontwikkelen. Terwijl deze kinderen het recht hebben om op te groeien in een gezin waar genoeg middelen zijn om kansrijk te leven.

Het kindpakket biedt de oplossing

Hoe bieden we hulp aan deze kwetsbare doelgroep? Als gemeente kun je deze gezinnen helpen door middel van regelingen om de thuissituatie te stabiliseren en kinderen de kansen te geven waar ze recht op hebben. Dat ze kunnen meekomen met leeftijdsgenootjes. Dit kan door middel van het kindpakket. Het kindpakket kent verschillende vormen, afhankelijk wat bij jouw gemeenten past en biedt ondersteuning passend bij de situatie van het kind en ouders.

Een warme jas, schooltas en verjaardag voor ieder kind

Kinderen hebben bepaalde spullen nodig en willen er graag bij horen. Voor brugklassers betekent dit een goede schooltas met bijbehorende agenda, etui en schriften. Of wat dacht je van mee kunnen naar dat leuke schoolreisje, schoolkamp of ander klassenuitje? Ook het aanbieden van een waardebon voor een warme jas is geen luxe, maar noodzaak. Daarnaast is een verjaardag vieren voor kinderen uit een arm gezin helaas niet vanzelfsprekend. Geen traktatie en geen cadeau betekent dat dan maar thuisblijven? Stichting Jarige Job kan via een regeling bijspringen om kinderen tóch een onvergetelijke verjaardag te bezorgen. Zorg dus dat je als gemeente dit soort belangrijke zaken regelt in het kindpakket. Zo geef je kinderen gelijke kansen om een goede toekomst op te bouwen in Nederland.