Twitter   linkedin

Doe op 15 mei mee met de internationale Dag van het Gezin

 

Op 15 mei vieren we de internationale Dag van het Gezin. Deze dag werd in 1993 uitgeroepen door de Verenigde Naties, een dag waarop we stilstaan bij het belang van het gezin. Kinderen die opgroeien in een gezin waar weinig geld is, kennen helaas lang niet altijd de traditionele warmte van samenzijn. Armoede brengt immers veel zorgen en beperkingen met zich mee. Hoe kun je deze kinderen en hun ouders als gemeente een hart onder de riem steken?

 

Andere prioriteiten bij arme ouders

Het lijkt zo vanzelfsprekend, je moeder aan de keukentafel met thee en koekjes als je uit school komt. Lekker met je broertjes en zusjes naar de bioscoop. Met het hele gezin een dagje uit en samen plezier maken. Allemaal leuk en aardig, maar voor veel ouders met een laag inkomen zijn dat wel de laatste dingen waar ze mee bezig zijn. Iedere dag opnieuw worden zij voor onmogelijke keuzes gesteld. Eten op tafel of die gescheurde broek vervangen? Naar de tandarts of toch proberen een wasmachine bij elkaar te sparen? Iedere ouder wil het beste voor zijn/haar kinderen, maar als je gezin leeft in armoede, zijn je prioriteiten anders.

Minder zorgen, meer verbinding

Hoe mooi zou het zijn als je er als gemeente voor kunt zorgen dat deze gezinnen ‘elkaar weer vinden’? Opnieuw openstaan voor liefde en verbinding, omdat de zorgen even wat minder zijn? Dat kan! Gebruik de Dag van het Gezin als aanleiding om binnen jouw gemeente het gesprek aan te gaan over passend minimabeleid en wellicht een extraatje voor gezinnen die het zwaar hebben! Een aanrader is om eens buiten de gebaande paden te denken. Bijna elk kindpakket heeft wel regelingen voor sport, schoolspullen of kleding. Maar hoe zit het met activiteiten die voor verbinding of bevredigend ouderschap kunnen zorgen? Onvoorziene kosten waar elk gezin vroeg of laat mee te maken krijgt? Aan de slag!

Inspiratie nodig?

We hebben door de jaren heen heel wat artikelen geschreven die relevant zijn als het gaat om gezinnen die leven in armoede. Hieronder hebben we er een aantal voor je verzameld.

 

Toch een leuke vakantie op een klein budget 
Baby op komst, maar weinig geld
Armoede in gezinnen door verblijfsstatus ouder(s)
Geen geld voor een ID-kaart
Werkende minima bereiken
Mindere schoolprestaties in arm gezin
Verjaardag vieren met weinig geld