Twitter   linkedin

Nationale museumweek en het belang van cultuur voor álle kinderen

 

Van 9 t/m 15 april is het weer de Nationale Museumweek. De wereld verandert razendsnel. Des te belangrijker om in contact te blijven met ons verleden en met het nu. In een museum kun je zo een andere tijd instappen, leren over schilderijen of ontdekken hoe wetenschap werkt. Ontzettend leerzaam en ook nog eens leuk! Speciaal voor kinderen is er Museumkids (t/m 12 jaar), waar kinderen museuminspecteur kunnen worden en andere kinderen kunnen vertellen over hun bezoek. Een museumbezoek met je gezin, vriendjes of met school is voor veel kinderen een feest. Daarom is het belangrijk dat álle kinderen dat kunnen meemaken, ook als er thuis niet zoveel geld is.

 

Cultuur in een kindpakket

Gemeenten kunnen cultuurbeleving op veel verschillende manieren opnemen in het kindpakket. Denk bijvoorbeeld aan muziekles, dansles, bioscoopkaartjes, concertkaartjes of natuurlijk een museumbezoek! Deze activiteiten kunnen onder één of meerdere regelingen worden aangeboden, zowel in natura als op declaratiebasis. Musea kunnen via een kindpakket ook korting op een toegangskaartje aanbieden. Hoe een kindpakket met cultuur er in de praktijk uit kan zien? Kijk eens bij Kindpakket Beuningen.

Jeugdcultuurfonds

Om cultuur aan te kunnen bieden aan gezinnen met een laag inkomen kan je als gemeente ook samenwerken met het Jeugdcultuurfonds. Dankzij deze stichting kunnen alle kinderen muziek- en kunstlessen volgen. De bijdrage vanuit het Jeugdcultuurfonds is meestal zo’n € 450,- per kind per cursusjaar. Gemeenten zijn echter vrij om hier hun eigen spelregels in te bepalen. Aanvragen worden gedaan door onafhankelijke intermediairs, professionals die al betrokken zijn bij het gezin. Het toegekende bedrag wordt direct betaald aan de instelling waar het kind les heeft. Benieuwd naar een praktijkvoorbeeld? Kijk eens bij Kindpakket Veenendaal.

 

Naast cultuur is ook sport onmisbaar voor opgroeiende kinderen. Alles lezen over sport in een kindpakket? Dan vind je deze blog vast interessant!