Twitter   linkedin

Meest gestelde vragen over kindpakketten

 

Kindpakketwijzer.nl is dé plek waar je meer informatie kunt vinden over kindpakketten. In onze blogs nemen we je uitgebreid mee in diverse relevante vraagstukken. Maar we snappen ook dat je het druk hebt. En dat je je snel wilt kunnen oriënteren op het onderwerp kindpakketten. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over kindpakketten voor je verzameld in dit artikel.

 

 

Vraag en antwoord

1. Wat is een kindpakket?

Een kindpakket is een samenhangend pakket van initiatieven en regelingen gericht op kinderen die geconfronteerd worden met (de gevolgen van) armoede. Het kindpakket, zoals bedoeld door de Kinderombudsman, kenmerkt zich vooral doordat producten en/of diensten in natura worden verstrekt. Het kindpakket is eenvoudig en toegankelijk voor zowel ouders als kinderen.

2. Wat kost een kindpakket?

Dat is sterk afhankelijk van het soort kindpakket dat je kiest. Hernoem je bestaande regelingen tot ‘kindpakket’ (bestuurlijk kindpakket) of richt je een centraal platform in en betrek je lokale partijen bij de uitvoering (activerend kindpakket)? In principe kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Daarbij kan je je afvragen of je in dit geval moet spreken van kosten, of van een investering in de lokale samenleving. Houd er in ieder geval rekening mee dat een deel van het beschikbare budget op zal gaan aan uitvoering. Er zijn gelukkig diverse mogelijkheden om hierop te besparen.

3. Wat levert een kindpakket op?

Als je het goed doet, levert een kindpakket de sociale impact op die je ermee beoogt te bereiken. Alle kinderen kunnen meedoen en krijgen gelijke kansen. Ze worden in staat gesteld om beter mee te komen op school, zijn fit en gezond en maken nieuwe vrienden. Arme gezinnen kunnen beschikken over goederen en diensten om beter aan te kunnen sluiten bij de samenleving. Wanneer je lokale winkeliers of verenigingen betrekt bij de uitvoering van een kindpakket, zorgt dit bovendien voor meer bezoekers of leden en voor meer verbinding in de lokale communities. En niet te vergeten, een succesvol kindpakket is voor de gemeente een mooie kans om zich te profileren binnen het sociaal domein.

4. Is een digitaal kindpakket veilig?

Ja, als je rekening houdt met een aantal belangrijke zaken kun je zonder problemen een digitaal kindpakket inzetten. Denk hierbij aan een centraal platform waarop regelingen gebundeld zijn of software die de uitvoering efficiënter maakt. Zorg ervoor dat websites altijd beveiligd zijn met een SSL-certificaat. Kunnen gebruikers inloggen op je platform? Kies dan voor een inlogmethode met twee stappen die bovendien bestand is tegen zogenaamde ‘brute force attacks’. Laat je ICT-afdeling of ICT-partners je adviseren over de risico’s en methodes om deze af te dekken.

5. Is een digitaal kindpakket ook toegankelijk voor mensen die niet digitaal vaardig zijn?

Webbouwers kunnen je uitstekend adviseren over de gebruiksvriendelijkheid van een website of platform. Het is zeker mogelijk om een digitale regeling zo in te richten dat ook mensen die niet digitaal vaardig zijn, hier gemakkelijk gebruik van kunnen maken. Geef je kinderen zelf een inlogmogelijkheid? Zorg dan dat het taalgebruik op de website op hen is aangepast en dat de volgende stap die van ze verwacht wordt duidelijk visueel wordt gemarkeerd. Vermijd lange lappen tekst, maar werk bijvoorbeeld met checklists, iconen en infographics. Zorg ervoor dat bezoekers van je website niet worden afgeleid door nutteloze content of navigatie-opties. Natuurlijk kan het zo zijn dat een deel van je doelgroep niet zomaar toegang heeft tot een apparaat met internetverbinding. Sommige gemeenten kiezen er daarom voor om het internet in bibliotheken of op scholen gratis toegankelijk te maken voor de doelgroep.

Meer diepgang?

Op Kindpakketwijzer.nl vind je regelmatig artikelen die zijn toegespitst op een bepaald aspect van kindpakketten. We zetten graag een aantal interessante blogs voor je op een rij:

 

 

Staat jouw vraag er niet bij?
We breiden dit artikel graag voor je uit! Door kennis te delen kunnen we immers beleid en regelingen verbeteren. En daar wordt uiteindelijk iedereen beter van! Stuur je vraag naar info@kindpakketwijzer.nl en we komen binnen enkele werkdagen bij je terug.