Twitter   linkedin

Leren zwemmen moet weer vanzelfsprekend worden

 

Nederland is een waterland en het is belangrijk dat iedereen kan (leren) zwemmen. Toch is dit niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Doordat het schoolzwemmen in de meeste gemeenten is afgeschaft, ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders. Maar hoe nemen ze die als ze moeite hebben met rondkomen? Hoe kan je als gemeente voorzieningen voor een zwemdiploma inrichten in het kindpakket?

Verantwoordelijkheid verschoven van school naar ouder

De meeste gemeenten vinden dat de verantwoordelijkheid voor de zwemvaardigheid van kinderen bij de ouders ligt en zien graag dat dat ouders een groter deel van de financiën voor hun rekening nemen. Dit lukt echter alleen niet altijd in de praktijk. De kinderen van ouders die er het geld niet voor hebben, missen hierdoor de figuurlijke boot. Maar met welke gevolgen? Kinderen kunnen steeds vaker minder goed zwemmen, blijkt uit onderzoek van de Reddingsbrigade Nederland. Kinderen zwemmen niet alleen slechter, maar conditioneel zijn ze er ook veel minder goed aan toe in het water. De meeste hulpvragen aan de reddingsbrigade de afgelopen jaren kwamen dan ook van kinderen. Dat is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend te noemen in een waterrijk land als Nederland.

Gemeenten die regeling bieden voor zwemlessen

Kinderen mogen niet kopje gaan door de bezuinigingen op schoolzwemmen. Een aantal gemeenten hebben dan ook een speciale regeling voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen als ze van de basisschool komen en waarvan de ouders dat ook niet kunnen bekostigen. Zo nemen zij zwemlessen op in het kindpakket. Als gemeente kun je er dan voor zorgen dat kinderen tóch kunnen leren zwemmen. Dat is niet alleen goed voor de veiligheid in het water, maar ook goed voor de motoriek en het plezier van kinderen. Bovendien is het een investering voor hun hele leven. 

Vergoeding voor zwemmen in kindpakket

Voorbeelden van gemeenten die zwemlessen aanbieden zijn de gemeenten Hoogeveen, Hengelo, Westland en Amersfoort. Iedere gemeente heeft zijn eigen voorwaarden, maar de meesten geven vaak een vergoeding voor zwemlessen voor het behalen van zwemdiploma A. Zo draagt gemeente Hoogeveen bij in de vorm van een 12-badenkaart waar ook andere familieleden gebruik van kunnen maken en in de gemeente Hengelo kunnen kinderen tot en met 17 jaar 290 euro per jaar ontvangen voor het volgen van zwemles. Het resultaat? De kinderen redden zich voortaan zelf en voelen zich als een vis in het water.