Twitter   linkedin

Kindpakketwijzer presenteert: de 10 best gelezen artikelen van 2017

 

Het einde van het jaar is in zicht, tijd om vast voorzichtig terug te blikken! Om je snel op de hoogte te brengen van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar, hebben we hieronder onze 10 meest gelezen artikelen voor je op een rij gezet. We zien dat digitalisering, samenwerken met lokale partijen en het starten of verbeteren van een kindpakket de ‘hot topics’ waren. We zijn heel benieuwd hoe jij het jaar 2017 hebt beleefd als het gaat over de ontwikkeling van kindpakketten. Heeft jouw gemeente op dit gebied mooie stappen gezet? Laat het ons weten, wie weet zie je jouw verhaal binnenkort terug op onze Voorbeeldpagina!1. Hoe maak je resultaten van een kindpakket zichtbaar?

Resultaten zichtbaar maken. Dat is zeer belangrijk, zowel als je al een kindpakket hebt of overweegt om als gemeente met een kindpakket te gaan werken. Door de resultaten zichtbaar te maken kun je ook meten of je het gewenste resultaat en het juiste doel behaalt. Denk daarbij aan termen als bereik, gebruik en verbruik. Maar hoe doe je dat, resultaten zichtbaar maken? Met dit artikel helpen we je graag op weg.

2. Hoe verbeter ik het bestaande kindpakket?

Veel gemeenten gingen afgelopen jaar aan de slag met de verbetering van hun kindpakket. Dit kwam onder andere door de Klijnsma-gelden die vrijkwamen, en ook volgend jaar beschikbaar zijn. Het is belangrijk om helder te hebben wat je wilt verbeteren, hoe je dit wilt doen, maar zeker ook waarom en wat je daarmee denkt te gaan bereiken. In dit artikel helpen we je in vier stappen op weg met het verbeteren van een bestaand kindpakket.

3. Aanbevelingen voor kindpakket in de praktijk brengen

Aanbevelingen uit rapporten omzetten in concreet beleid. Geen eenvoudige opgave! Daarom geven we je in dit artikel handvatten om de aanbevelingen en richtlijnen om te zetten naar een concrete aanpak. Zodat je de volgende keer wanneer er weer een rapport (van bijvoorbeeld de Kinderombudsman) uitkomt, je dit snel en zonder gedoe kunt vertalen naar de praktijk.

4. Checklist: 10 goederen en diensten die niet mogen ontbreken in een kindpakket

Alle kinderen dezelfde ontwikkelkansen geven en iedereen laten meedoen. Dat zijn mooie idealen en vaak ook de motivatie achter het kindpakket. Maar hoe doe je dat, alle kinderen dezelfde kansen geven? En wat moet er dan in het kindpakket zitten? In dit artikel vertellen we je welke concrete zaken je kunt opnemen in het kindpakket. In natura uiteraard. Handig!

5. How to: Een kindpakket implementeren in je gemeente

De knoop is doorgehakt, de middelen zijn gevonden en er komt een kindpakket in jouw gemeente. Je weet welk type kindpakket jouw gemeente nodig heeft en welke lokale partners je wilt verbinden om er een succes van te maken. Maar hoe nu verder? Hoe implementeer je een kindpakket in jouw gemeente? Dit artikel helpt je op weg met een overzichtelijk stappenplan.

6. Alles wat je wil weten over digitalisering van kindpakketten

Digitalisering en innovatie zorgen op termijn niet alleen voor efficiënte processen en kostenbesparing, maar ook voor betere dienstverlening. Dat geldt ook voor de uitvoering van het kindpakket. Dat de digitalisering van een kindpakket helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn lees je in de artikel.

7. Kinderarmoede terugdringen: samenwerken met het onderwijs

Welke rol speelt het onderwijs in het signaleren van kinderarmoede en sociale uitsluiting? Het Rijk, gemeenten én ouders zijn samen verantwoordelijk voor het terugdringen van armoede onder kinderen. Maar ook het onderwijs is een zeer belangrijk partner om vroegtijdig armoede op te sporen en te bestrijden. In dit artikel lichten we toe welke rollen een school kan spelen in kindgericht armoedebeleid en kindpakketten.

8. Herziene definities van vier typen kindpakketten nodig na aanzienlijke ontwikkelingen in de ‘markt’

Kindpakketwijzer.nl bestaat nu ruim een jaar. Door de ervaring die we het afgelopen jaar hebben opgedaan te combineren met ontwikkelingen in de ‘markt’ kunnen we de oorspronkelijke vier typen kindpakketten inmiddels bijstellen. In dit artikel lees je alles over onze visie en vind je herziene definities.

9. Digitalisering en sociaal isolement: oplossing of katalysator?

Middelbare scholen communiceren steeds vaker via internet en WhatsApp met hun leerlingen. Om de berichten over roosterwijzigingen, toetsen, huiswerkopdrachten niet te hoeven missen worden er in bepaalde gemeenten binnen het kindpakket al een smartphone aan kinderen verstrekt. Voormalig staatssecretaris Klijnsma noemde de smartphone zelfs een basisbehoefte. Hoe zit dat precies? En is er ook een keerzijde?

10. Zet in op besteding in natura én optimaal bereik voor een succesvol kindpakket

Met alleen het verhogen van het budget voor arme gezinnen, kom je er als gemeente niet. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het geld naar de kinderen gaat, en niet ‘per ongeluk’ blijft hangen in het huishouden of andere volwassen zaken. In dit artikel geven we je handvatten en tips om de gelden in te zetten voor een effectief en succesvol kindpakket.

 

Ook in 2018 geen enkel artikel missen? Schrijf je dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief of volg Kindpakketwijzer op social media!