Twitter   linkedin

Kindpakket uitgelicht: Ieder kind een sport

 

Het zal geen geheim zijn dat sporten gezond is. Door de fysieke inspanning verhoog je de stofwisseling, ervaar je minder stress, slaap je beter en krijg je meer energie. Voor kinderen is sporten daarnaast een manier om op een speelse manier om te leren gaan met andere regels dan waar ze zich thuis aan moeten houden en om te leren samenwerken met andere kinderen. Kinderen die sporten hebben een groter gevoel van eigenwaarde en de kans dat deze kinderen negatief gedrag gaan vertonen wordt kleiner. Sporten draagt bij aan de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van het kind. Kortom, genoeg redenen om sporten onder de kinderen in jouw gemeente te stimuleren. Maar wat als er voor ouders onvoldoende financiële middelen zijn om het lidmaatschap van een sportclub te betalen? Hoe kun jij er als beleidsmedewerker voor zorgen dat ook deze kinderen opgroeien met een sport?

Lidmaatschap van een sportclub

Ieder kind zou de mogelijkheid moeten hebben om zich aan te sluiten bij een sportclub, zelfs als de ouders onvoldoende geld hebben om dit lidmaatschap te betalen. Bij verschillende gemeenten is het lidmaatschap van een sportclub al opgenomen in het kindpakket. Een samenwerking met het Jeugdsportfonds kan daarbij erg prettig zijn. Het Jeugdsportfonds heeft samenwerkingsverbanden met intermediairs, scholen, wijkteams en vrijwilligers, waardoor een nog grotere groep kinderen bereikt kan worden.

Sportkleding en andere benodigdheden

Het mede mogelijk maken van een lidmaatschap van een sportclub, is niet het enige dat je als gemeente kunt doen om het sporten onder kinderen van ouders met een laag inkomen te stimuleren. De gemeente Veenendaal heeft in samenwerking met het Jeugdsportfonds een regeling ontwikkeld, waarbij er per aanvraag een vastgesteld budget per jaar beschikbaar is. Blijft er na het betalen van de contributie nog geld over, dan kan dit besteed worden aan sportkleding of attributen die nodig zijn voor het uitoefenen van de sport.

Kennismakingslessen

Ook de gemeente Beuningen biedt meer dan alleen het sporten. Via de regeling ‘leuke dingen en acties’ bieden sportverenigingen korting op sportkleding aan of is het mogelijk om een gratis drankje in de sportkantine te halen. Door de samenwerking met Sjors Sportief is het daarnaast voor basisschoolleerlingen mogelijk om kennismakingslessen te volgen bij sportverenigingen in de regio, zonder meteen lid te worden. Kinderen kunnen hierdoor ontdekken wat ze leuk vinden en waar hun talenten liggen. Ook minder bekende sporten en activiteiten komen zo onder de aandacht van de kinderen en hun ouders.

Laat je inspireren

Diverse gemeenten gingen je al voor bij het optimaliseren van het kindpakket. We hoeven dan ook niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden en onderling kunnen gemeenten veel van elkaar leren. In onze maandelijkse nieuwsbrief schrijven we over alle ontwikkelingen binnen het kindpakket. Wil je niets meer missen en altijd op de hoogte zijn van alles wat belangrijk kan zijn voor jouw gemeente, schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.