Twitter   linkedin

Inkomen ouders helaas nog steeds van invloed op schoolprestaties kinderen

 

Anno 2017 bepalen inkomen en afkomst van kinderen nog steeds in grote mate de schoolprestaties. Ook in Nederland. En dat is een kwalijke zaak. Ieder kind heeft recht op dezelfde kansen als leeftijdgenootjes met ouders die hoogopgeleid en vermogend zijn. Om alle kinderen een kans te geven om mee te doen en een zorgeloze, voortvarende schoolcarrière te laten hebben ligt er een taak voor de gemeenten.

 


Laag inkomen ouders leidt tot lage rapportcijfers kinderen

Uit onderzoek dat de rekenkamer van Amsterdam deed in het kader van de impact van armoedebeleid op kinderen kwamen schokkende cijfers. Het percentage kinderen dat succesvol en zonder haperingen de schoolcarrière afrondt is in minimagezinnen beduidend lager, met 54% tegenover 67% bij regulieren gezinnen. Wanneer ouders ook nog eens een niet-westerse afkomst hebben daalt dit slagingspercentage naar 35%. Dit probleem beperkt zich niet tot slechts Amsterdam. Meer gemeenten kampen met dezelfde problematiek. Dit wordt onder meer onderschreven door rapporten van de Kinderombudsman en Nederlands Jeugd Instituut en cijfers van de SER en het CBS.

Voorkom achterstand met een kindpakket

Als gemeente kun je veel doen om dit te voorkomen. Niet alleen aan de kant van armoede- en schuldenbeleid, maar ook aan de kant van het kind. Bijvoorbeeld door de inzet van het kindpakket. Door de focus te leggen op het kindpakket in natura zorg je dat de middelen direct bij het kind terechtkomen. In het kindpakket kun je zaken opnemen als huiswerkbegeleiding, de aanschaf van een (tweedehands) tablet of laptop, extra geld voor schoolreisjes en excursies, eventuele aanschaf van boeken, etc. Maar ook de stadspas biedt uitkomt. Met een stadspas zorg je dat kinderen ook na schooltijd mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes. Met korting naar de bioscoop of een culturele voorstelling bijvoorbeeld.

 Gemeenten, maak het verschil met effectief armoedebeleid!

Dat effectief armoedebeleid wel degelijk een verschil kan maken bewijst het onderzoek van de rekenkamer Amsterdam. Hetzelfde onderzoek toont namelijk aan dat de genomen maatregelen van een schoolvergoeding en stadspas, wat goed onder te brengen is in een kindpakket, het aantal geslaagde schoolcarrières laat stijgen. Als gemeente kun je dus werkelijk verschil maken. Gemeenten, neem je verantwoordelijkheid en zorg dat deze kinderen niet buiten de boot vallen! Help ze met de juiste middelen hun schoolprestaties te verbeteren. Want kinderen zijn de toekomst.

 

Vanzelfsprekend helpt Kindpakketwijzer je graag op weg. Vraag bijvoorbeeld eens een kosteloos inspiratiegesprek aan. Wil je meer weten over digitalisering en software voor kindpakketten en stadspassen? Ga dan naar www.internexxt.nl.