Twitter   linkedin

Kan ieder kind in jouw gemeente straks meedoen in het nieuwe schooljaar?

 

De zomervakantie is inmiddels ingeluid. In onze vorige blog heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is dat kinderen bij de start van het nieuwe schooljaar kunnen vertellen over hun vakantieavonturen. Maar daar houdt het belang van meedoen niet op. Het nieuwe schooljaar zit boordevol hindernissen voor kinderen uit arme gezinnen. Hoe zit het bijvoorbeeld met schoolspullen? Kunnen alle kinderen op de fiets naar school? En is een schoolreisje geen luxegoed? Kindpakketwijzer vraagt aandacht voor meedoen in het nieuwe schooljaar.

 

De schooltas als identiteitsdrager

Zeker voor kinderen die naar de brugklas gaan is een goede schooltas belangrijk. Immers moeten er elke dag veel spullen mee heen en weer van huis naar school. De ‘juiste’ schooltas en bijbehorende agenda, etui, schriften etc. maken voor veel kinderen daarnaast deel uit van hun identiteit. Je kunt je voorstellen dat dit een belangrijk onderdeel is van meedoen en erbij horen op school. In arme gezinnen is vaak geen geld voor hippe schoolspullen, als er überhaupt al geld is om in deze goederen te voorzien. Niet verwonderlijk dat veel gemeenten bijvoorbeeld een voucher voor schoolspullen opnemen in het kindpakket. Uiteraard kun je als gemeente zelf definiëren wat wel en niet van deze voucher gekocht mag worden. Een andere optie is dat gemeenten een regeling treffen met scholen, zodat zij arme leerlingen kunnen ondersteunen met de benodigde spullen.

Vriendjes maken bij de sportclub

Ook sporten is een belangrijk onderdeel van het gevoel erbij te horen. Op sommige scholen wordt een ouderbijdrage gevraagd voor sportkleding of een sportdag. Dat is voor veel ouders met weinig geld al nauwelijks op te brengen. De school of lokale sportverenigingen zouden hen hierin tegemoet kunnen komen. Zeker de laatste groep kan als aanbieder een impactvolle rol vervullen binnen een activerend kindpakket. Door flinke korting op contributies of een vast jaarlijks budget voor sport, kun je als gemeente arme gezinnen enorm helpen in het kindpakket. Denk hierbij ook aan ondersteuning van bijvoorbeeld het Jeugd Sportfonds.

Spannend, samen op schoolreisje/schoolkamp

Tot slot staat er voor de meeste kids ook dit jaar weer een schoolreisje, schoolkamp of ander uitje met de klas gepland. Wederom wellicht een open deur, maar deze kosten brengen arme gezinnen in een lastige positie. Ook hier kan heel eenvoudig een bijdrage of voucher voor worden opgenomen in het kindpakket. Zo kan ieder kind genieten van de vrijheid van een schoolkamp of het verstoppen in de bus bij terugkomst na een schoolreisje. Zeg nu zelf, dat zijn toch de onvergetelijke herinneringen aan ieders schooltijd!

Kan ieder kind in jouw gemeente meedoen?

Bovenstaande goederen en activiteiten kunnen eenvoudig worden opgenomen in een (activerend) kindpakket. Op deze checklist vind je 10 belangrijke goederen en diensten die in een kindpakket thuishoren. Let er wel op dat dit in natura gebeurt, zo voorkom je dat het geld ergens anders terecht komt dan bij de kinderen. Voor beleidsadviseurs die zich deze zomer nog willen verdiepen in het kindpakket, hebben we in deze blog relevante leestips verzameld. We helpen je graag op weg als jouw gemeente wil starten met een kindpakket of het bestaande kindpakket wil verbeteren!