Twitter   linkedin

Ieder kind een geldige ID-kaart

 

Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht in Nederland. Dat betekent dat je als je 14 jaar of ouder bent, je een geldig identiteitsbewijs op zak moet hebben. Dat kan een paspoort zijn, maar ook een ID-kaart. Aan een ID-kaart hangt een prijskaartje en dat kan een flinke kostenpost zijn als je als gezin toch al moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Tijd voor het beschikbaar stellen van een vergoeding?

 

 

Geen ID, wel een boete

Een aanvrager van een ID jonger dan 18 jaar betaalt gemiddeld 29,05 euro en boven de 18 jaar 51,08 euro. Voor een paspoort liggen de bedragen een stuk hoger. Geen geld voor een ID-kaart? Je legitimatieplicht niet nakomen is geen optie, want laat je als tiener of volwassene geen geldig identiteitsbewijs zien wanneer de politie of toezichthouder daar om vraagt, dan kan die persoon hem/haar meenemen naar het politiebureau en zelfs een boete opleggen. Dat bedrag is nog vele malen hoger.

Gemeenten vergoeden kosten voor paspoort of ID

Nederlanders vragen een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar ze staan ingeschreven. Als gemeente kan je de vergoeding van een ID-kaart of paspoort opnemen in het kindpakket. Wat wordt dan precies vergoed? Er zijn verschillende vormen en mogelijkheden:

  • Eenmalige vergoeding voor ID-kaart en/of paspoort.
  • Iedere 5 jaar een vergoeding voor ID-kaart en/of paspoort.
  • Geen kosten vragen bij aanvraag ID-kaart en/of paspoort.
  • Achteraf declareren (ouders schieten het dus voor).
  • Sommige gemeenten vergoeden ook de pasfoto’s en de reiskosten naar het gemeentehuis.

Vergoedingsvorm bepalen in het kindpakket

Een aantal gemeenten vergoeden de aanschaf van een legitimatiebewijs om gezinnen met een laag inkomen tegemoet te komen. Zo vergoedt Gemeente Gouda een gratis identiteitskaart voor kinderen van 14 t/m 18 jaar. Daarvoor moet je een aanvraagformulier insturen en met een toestemmingsbrief kan het kind zijn/haar identiteitskaart kosteloos aanvragen. Gemeente Hilversum vergoedt een ID-kaart mét pasfoto (vanaf 14 jaar). Vaak geven gemeenten geen vergoeding bij verlies of diefstal van een geldig document. Gemeenten bepalen zelf wat ze willen vergoeden en op welke manier.