Twitter   linkedin

Help gezinnen met een laag inkomen de zomer door

 

De zomer staat voor de deur. De meeste mensen worden vrolijker en meer ontspannen door de zon. Helaas is het niet voor iedereen zo gemakkelijk om zich daar aan over te geven. De zomermaanden brengen voor gezinnen met weinig geld vaak ongemakkelijke situaties met zich mee. De kinderen hebben immers een nieuwe zomerjas of sandalen nodig en willen er net als hun klasgenootjes met het gezin op uit. Hoe pak je dat aan op een klein budget? En wat kan je als gemeente doen om minima met een goed gevoel de zomer door te helpen?

 

 

Kledingregeling

We noemden het net al even, met opgroeiende kinderen betekent het aanbreken van beter weer vaak ook stress voor de kledingkast. Er is een nieuwe zomerjas nodig, luchtige kleding en bijpassende schoenen. Denk daarnaast ook eens aan zwemkleding en beschermende accessoires als een zonnebril of petje. Om de wisseling van seizoenen wat soepeler te laten verlopen, kun je een kledingregeling opnemen in het kindpakket. Daarover schreven we dit artikel.

Zwemles

Waterpret is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met de zomer(vakantie). Erg leuk en verkoelend, maar veiligheid is ook belangrijk. Of je nu in Nederland of in het buitenland het water in gaat, in de zee of in een zwembad, het is essentieel om een zwemdiploma te hebben. Voor gezinnen met weinig geld kan dat een struikelblok zijn. Wees je daar als gemeente van bewust en neem een zwemdiploma op in het kindpakket. Over het belang van een zwemdiploma schreven we eerder dit artikel.

Erop uit

Gezellig een dagje uit is er voor veel arme gezinnen niet bij. Een dagje naar een pretpark met kinderen kost al snel een klein vermogen en ook naar de speeltuin vraagt een investering in entree en een hapje/drankje. Bied in het kindpakket mogelijkheden aan om dit soort dingen tóch te kunnen doen. In natura of op declaratiebasis, beiden zijn mogelijk. Is er geen gemeentelijk budget beschikbaar hiervoor? Beroep je dan op een ‘Leuke dingen en acties’ regeling, waarbij aangesloten lokale aanbieders een korting of actie kunnen neerzetten voor rechthebbenden. Meer weten over vakantiepret op een klein budget, lees dan dit artikel.

Voorbereiden op volgend schooljaar

De zomervakantie duidt de overgang naar een nieuw schooljaar aan. Zeker voor kinderen op de middelbare school betekent dat dat er ook spulletjes voor het nieuwe jaar moeten worden aangeschaft. Schriften, kaftpapier, een nieuwe agenda. Gaat een kind voor het eerst naar het voortgezet onderwijs, dan komen daar nog veel meer benodigdheden bovenop. Schoolspullen zijn daarom een must voor ieder kindpakket. Benieuwd welke schoolspullen je kunt opnemen? Bekijk dan dit artikel.