Twitter   linkedin

Gezinsuitbreiding: roze wolk of donderwolk?

 

Hoera, een kleine op komst! Voor veel gezinnen is dat heuglijk nieuws. Maar voor gezinnen met een laag inkomen maakt de roze wolk al snel plaats voor een donderwolk in verband met de financiële zorgen. Hoe betalen zij de kosten dat een (extra) kind met zich meebrengt? Uiteraard willen ze als ouders dat de andere kinderen niets tekort komen in hun ontwikkeling en dat de kleine spruit dezelfde kansen krijgt als de broertje(s) en/of zusje(s). Als gemeente kun je deze jonge gezinnen helpen. Kindpakketwijzer vertelt je hoe!

 

 

Spullen hergebruiken en extra kosten

Als er een broertje of zusje bijkomt kunnen ouders een groot deel van de spullen van hun eerste kind(eren) vaak hergebruiken. Voor de ontbrekende spullen en kleding kunnen ze vrienden en kennissen vragen. Maar ouders ontkomen niet aan uitgaven voor dingen als verbruiksartikelen (zoals luiers), verjaardagen en misschien ook de peuterspeelzaal. En als het kind ouder wordt, stapelen de kosten alleen maar op. Hoe betaal je dit allemaal als je het niet breed hebt?

Gemeente draag bij met het kindpakket

Als gemeente kun je bijdragen aan de babyuitzet van gezinnen met een laag inkomen door middel van een kindpakket. Dit pakket kunnen gemeenten zelf samenstellen en biedt ondersteuning in natura, passend bij de situatie van het gezin en kind. Een kindpakket moet ervoor zorgen dat alle kinderen kunnen meedoen in de maatschappij. Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen om de financiële problemen van gezinnen met een laag inkomen voor een deel weg te nemen. Dat maakt een wezenlijk verschil in het grootbrengen van kinderen.

Babyuitzet en baby- en peuterpakket

Wat houdt een kindpakket met voorzieningen voor baby’s dan precies in? Dat is aan de gemeente zelf. Gemeente Hilversum biedt bijvoorbeeld een baby- en peuterpakket. Bij een babyuitzet hoort een kinderwagen en/of spullen voor de babykamer, zoals een ledikant, commode en kast. Een baby- en peuterpakket bestaat uit activiteiten voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Denk aan babyzwemmen en peutergym, een lidmaatschap voor de speel-o-theek, peuterspeelzaal, kosten voor een verjaardagsfeest, luiers en een kindertijdschrift abonnement. Dankzij een kindpakket krijgen alle kinderen zo van jongs af aan dezelfde kansen.