Twitter   linkedin

Drie tips om inspiratie op te doen voor een kindpakket

 

Mede dankzij de introductie van de ‘Klijnsma-gelden’ is er gelukkig steeds meer aandacht voor kindgericht armoedebeleid. Veel gemeenten grijpen hun kans om hun kindpakket een vliegende start te geven. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? We zien dat een hoop beleidsmakers (nog) worstelen met dergelijke vragen. Daarom vind je in dit artikel drie handige tips om inspiratie op te doen voor een kindpakket, zodat je vanuit een gedegen basis aan de slag kunt met de praktische invulling.

 

Waar doe je inspiratie op voor een kindpakket?

1. Onderzoek en professionals

Het werk van professionals geeft je doordachte, gedegen richtlijnen om aan de slag te gaan met een kindpakket. Onderzoeken van bijvoorbeeld de Kinderombudsman, werkgroep Kinderen in Tel, het CBS en het Nederlands Jeugd Instituut bieden je een breed scala aanknopingspunten waarmee je de kaders en voorwaarden van je kindpakket kunt bepalen. Daarnaast kunnen partijen als Kindpakketwijzer je prima informeren over wat ‘gangbaar’ beleid is en welke concepten al eens zijn getest. De medewerkers van onze inspiratiedesk staan dagelijks voor je klaar om je te helpen met vragen als “Waar moet ik rekening mee houden bij een kindpakket?” of “Hoe zorg ik ervoor dat een kindpakket voldoende toegankelijk is?”

2. Vrijwilligers

Vaak zijn er binnen de lokale gemeenschap al tal van initiatieven die gericht zijn op arme kinderen. De mensen achter deze initiatieven kunnen niet alleen een rol spelen binnen je kindpakket, maar kunnen je ook veel vertellen vanuit de dagelijkse praktijk. Zonder direct in contact te treden met je doelgroep kun je zo in kaart brengen wat er speelt binnen je gemeente en waar de kansen liggen voor beleidsmakers. Tevens krijg je zo inzicht in wat nodig is voor vrijwilligers om te kunnen (blijven) doen waar zij goed in zijn, zonder te worden tegengehouden door administratieve lasten en bureaucratie.

3. Andere gemeenten

De ervaring leert dat gemeenten ook graag van elkaar leren als het gaat over het invullen van bepaald beleid of specifieke regelingen. Kindpakketwijzer kan die onderlinge betrokkenheid alleen maar stimuleren! Samen weten we immers meer dan alleen. En hoe leuk is het als jij collega-beleidsmakers kunt inspireren met het verhaal van jouw gemeente? Hieronder vind je een aantal voorbeelden van gemeenten met (een vorm van) een kindpakket.

 

Westland
Leeuwarden
Eindhoven
Heerlen
Hengelo
Enschede
Venlo
Stadskanaal
Ede
Hoogeveen
Elburg
Capelle a/d IJssel
Leiden
Midden-Drenthe
Delft
Groningen

Gezocht: voorbeeldgemeenten

Op de pagina Voorbeeldgemeenten vind je inspirerende verhalen van gemeenten die met hun kindpakket het goede voorbeeld geven. Wij zijn ervan overtuigd dat er nog veel meer gemeenten zijn met mooie initiatieven. Wil je jouw kindpakket ook op Kindpakketwijzer.nl delen met onze bezoekers? Dat kan! Stuur een e-mail naar info@kindpakketwijzer.nl en vermeld daarin dat je jouw gemeente graag een plek wilt geven tussen de andere voorbeeldgemeenten. We nemen vervolgens binnen enkele werkdagen contact met je op om jouw input te bespreken.