Twitter   linkedin

Dag van het Kind: ieder kind heeft het recht op ontspanning en spelen

 

Op 1 juni vieren we de internationale Dag van het Kind, ook wel Kinderdag genoemd. Deze dag vindt haar oorsprong bij de Verenigde Naties, die in 1954 afspraken om Universal Children’s Day in het leven te roepen en zo kinderrechten actueel te houden. Vandaag de dag is dat helaas nog steeds hard nodig. Alle kinderen hebben het recht om op te groeien bij familie. Alle kinderen hebben het recht op ontspanning en spelen. Alle kinderen mogen meedoen! Wat jouw gemeente kan doen om dit mogelijk te maken? Deze blog helpt je op weg.

 

Iedereen kan meedoen?

Hoe graag we hier ook zouden willen melden dat iedereen mee kan doen, zo ver is het nog niet. Nog steeds groeien (te) veel Nederlandse kinderen op in een gezin met weinig geld. Op de Dag van het Kind willen we je vragen om in jouw gemeente aandacht te besteden aan deze kinderen. Gemeenten kunnen voor veel kinderen het verschil maken, kansen creëren en bijdragen aan een zorgeloze schoolcarrière. Hulp is hard nodig, kinderen die opgroeien in armoede kampen met deze gevolgen:

 

  1. 1. Kinderen tot 3 jaar die opgroeien in armoede zijn vaker onveilig gehecht.
  2. 2. Er bestaat voor kinderen tot 12 jaar een verband tussen armoede en psychosociale problemen.
  3. 3. Opgroeien in armoede kan leiden tot verminderde hersenontwikkelingen minder goede emotieregulatie.
  4. 4. Armoede vergroot de kans op het verlaten van school zonder startkwalificatie.
  5. 5. Hoe langer een gezin in armoede leeft, hoe meer gevoelens van angst, afhankelijk zijn en ongelukkig zijn.
  6. 6. Armoede kan leiden tot sociaal isolement door uitsluiting bij activiteiten.

Er ‘gewoon’ bijhoren

Hoe kan het toch dat er steeds meer aandacht is voor kinderen in armoede, maar dat slechts zo weinig mensen zich bewust zijn van de omvang van het probleem? Politiek gezien werd er de afgelopen tijd stevig ingezet op armoedebestrijding, met name onder kinderen. De Klijnsmagelden moeten ervoor zorgen dat alle gemeenten aan de slag kunnen met een kindpakket in natura. Echter, arme gezinnen en kinderen die er opgroeien zullen zelf niet zo snel aan hun omgeving laten zien dat ze problemen hebben. Vaak ook terecht, want als ouder wil je dat jouw kinderen er ook ‘gewoon’ bij horen. We weten dat hier een spanningsveld, of soms zelfs spagaat, ontstaat. Aan de ene kant zoveel mogelijk mee willen doen, maar aan de andere kant ook ervaren dat je dat vaak niet lukt. Uit onderzoek onder kinderen blijkt dat de meeste kinderen zich veel zorgen maken, bijvoorbeeld over de spanningen tussen hun ouders, of ze wel mee kunnen doen met andere kinderen op school, of er nog wel brood is als ze uit school komen en of ze later wel een opleiding kunnen volgen. Veel activiteiten zijn voor hen niet vanzelfsprekend, zoals op vakantie gaan, lid zijn van een sportclub, het vieren van een verjaardag of meedoen aan schoolexcursies.

Het kindpakket

Gelukkig hebben steeds meer gemeenten een kindpakket en zien we zelfs al dat de oriëntatiefase plaatsmaakt voor de innovatiefase. Vrijgemaakt geld wordt geïnvesteerd in meer mogelijkheden en een stem voor de kinderen die kindpakketten gebruiken. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe technologie en er wordt kritisch gekeken naar de regelingen die worden aangeboden. Ook mooi om te zien is dat gemeenten, hulporganisaties en lokale weldoeners elkaar steeds meer vinden in een sterk netwerk. Iedereen kan doen waar hij goed in is en de effectiviteit van hulp voor kinderen in armoede wordt groter. Ben jij na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt om het kindpakket van jouw gemeente onder handen te nemen? Hieronder vind je een aantal handige artikelen. En vergeet vooral niet om eens rond te klikken binnen onze verzameling blogs van de afgelopen jaren!

Leestips

Vind je dit artikel interessant? Dan wil je misschien wel verder lezen! Hieronder enkele suggesties:

Geen kinderen een stem met Consulting Kids

Drie tips om te ervaren wat er speelt bij je doelgroep

–  Wat zijn de gevolgen voor kinderen die opgroeien in armoede?

–  Hoe kan jouw gemeente arme kinderen helpen?

Kinderarmoede terugdringen samen met het onderwijs.

Kan ieder kind in jouw gemeente straks meedoen in het nieuwe schooljaar?

Doorbreek de taboes van opgroeien in een arm gezin

 

Altijd de nieuwste blogs ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief of volg ons op Twitter en LinkedIn!