Twitter   linkedin

Checklist: 10 goederen en diensten die niet mogen ontbreken in een kindpakket

 

Waar moet een kindpakket aan voldoen? Een antwoord op deze vraag is vaak “Een kindpakket moet zorgen dat alle kinderen kunnen meedoen.” of “Dankzij een kindpakket krijgen alle kinderen dezelfde kansen.” Dat zijn mooie voorwaarden, idealen zelfs. Maar hoe ziet dat er nu concreet uit? Kindpakketwijzer zet 10 concrete zaken op een rij die je vaak tegenkomt in een kindpakket. In natura uiteraard. Handig!

 

Checklist kindpakket

  1. 1. Sportlessen/lidmaatschap sportvereniging

Kunnen sporten is een must voor kinderen. Niet alleen is het gezond om fysiek actief te zijn, op de sportclub worden ook vriendjes gemaakt! Als extraatje kun je ook een waardebon voor sportkleding (bijvoorbeeld het tenue van de vereniging) opnemen in het kindpakket.

  1. 2. Muziekles

Maar weinig kinderen uit arme gezinnen krijgen de kans om zich in kunst-, dans- of muziekles te ontwikkelen op creatief gebied. Omdat deze activiteit wellicht minder populair is dan bijvoorbeeld sportlessen, kun je ervoor kiezen om korting aan te bieden via het kindpakket, in plaats van de lessen volledig te vergoeden.

  1. 3. Culturele uitstapjes

Een concert bezoeken of naar het theater gaan is voor veel mensen het eerste waar op bespaard wordt. En dat terwijl deze avonden onvergetelijk kunnen zijn en een nieuwe manier van kijken kunnen losmaken. Een (standaard) korting op toegangskaarten kan daarom worden opgenomen in het kindpakket. Tip: denk hierbij ook eens aan museumbezoeken!

  1. 4. Winterjas

Inmiddels beginnen de dagen weer langer te worden, maar in het najaar kun je binnen het kindpakket een waardebon aanbieden voor een winterjas. Vraag één of twee lokale kledingzaken om de waardebonnen in te nemen. Zo kunnen kinderen uit arme gezinnen toch elke winter met een passende, warme jas naar buiten.

  1. 5. Fiets

Op de fiets naar school gaan is voor veel Nederlandse kinderen vanzelfsprekend. Samen naar school fietsen of na schooltijd naar een vriendje toe fietsen is erg gezellig en leerzaam. Bovendien geeft deze mobiliteit kinderen een gevoel van vrijheid! Voeg daarom een fietsregeling toe aan het kindpakket. Zo kunnen kinderen vanaf vier jaar bijvoorbeeld eens in de vijf jaar een (tweedehands) fiets krijgen via het kindpakket.

  1. 6. Schoolspullen

Vanaf het moment dat kinderen naar de brugklas gaan, wordt er vaak een behoorlijke investering verwacht voor de benodigde schoolspullen. Het kindpakket kan daarbij uitkomst bieden voor gezinnen die het niet breed hebben. Stel een lijst op met de spullen die vergoed kunnen worden en geef een waardebon uit die geldig is bij één of enkele lokale aanbieders.

  1. 7. Computer

We kunnen er bijna niet meer omheen, zeker in de bovenbouw van de middelbare school wordt verwacht dat kinderen thuis over een computer beschikken om werkstukken te typen en spreekbeurten voor te bereiden. Voor kinderen in de leeftijdscategorie 13 t/m 18 jaar kan daarom gekozen worden om een computerregeling aan te bieden via het kindpakket. Zo kan een arm gezin bijvoorbeeld eens in de vier jaar een (tweedehands) computer aanschaffen.

  1. 8. Verjaardagsfeestje

Helaas krijgen lang niet alle kinderen in Nederland een mooi cadeau op hun verjaardag. Trakteren op school is er vaak niet bij. Sommige kinderen uit arme gezinnen blijven zelfs thuis op hun verjaardag, zodat zij niet met dit soort problemen hoeven te worden geconfronteerd. Dit is een mooi voorbeeld van een regeling waar een stichting, Stichting Jarige Job, kan bijspringen. Haak deze stichting aan om kinderen via het kindpakket alsnog een onvergetelijke verjaardag te bezorgen.

  1. 9. Zwemles

Vooral in een waterrijk land als Nederland is leren zwemmen erg belangrijk. Veel gemeenten kiezen er daarom voor om (ten minste) zwemdiploma A op te nemen in het kindpakket. Eventueel zou ook zwemkleding vergoed kunnen worden via een waardebon.

  1. 10. Bibliotheek

Mooie verhalen kunnen veel kinderen helpen om te ontspannen. En nieuwe kennis opdoen is natuurlijk ook nooit weg! Het klinkt misschien ouderwets, maar de bibliotheek is de plek bij uitstek om boeken, e-books, films, games en tijdschriften te ontdekken. Maak lidmaatschap van de ‘bieb’ dan ook gratis binnen het kindpakket.