Twitter   linkedin

Brrr, koud! Hoe vanzelfsprekend is een warme winterjas in jouw gemeente?

 

De dagen worden korter. En met de week daalt de temperatuur. De winter staat voor de deur. We halen onze winterjas tevoorschijn of schaffen een nieuwe jas aan. Je staat er niet altijd bij stil, maar in veel gezinnen met armoede is een winterjas helemaal niet vanzelfsprekend. Ook in Nederland. Het kopen van een nieuwe winterjas levert veel zorgen en stress op voor gezinnen met een laag inkomen. Zeker als er meerdere kinderen in het gezin zijn die allemaal groeien als kool! De aanschaf van een winterjas is bovendien  meestal niet goedkoop. Wat kun je als gemeente doen om deze gezinnen te helpen?

 Gemeenten, kom in actie!

De cijfers liegen er niet om: volgens het CBS leefden in 2015 323.000 minderjarige kinderen in een huishouden onder de lage-inkomensgrens. Daarvan waren er 125.000 kinderen langdurig, dat wil zeggen minstens vier jaar, in een gezin met een dergelijk laag inkomen. Voor deze gezinnen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en voor wie een de aanschaf van een winterjas een enorme kostenpost is zijn er regelingen waar ze gebruik van kunnen maken.

Gemeenten zorgen voor winterkleding

We kennen in Nederland mooie voorbeelden waarbij gemeenten een regeling hebben voor de aanschaf van een winterjas voor kinderen. Den Haag is daar een goed voorbeeld van, waarbij sinds 2014 gezinnen met een laag inkomen financieel worden ondersteund bij de aanschaf van een winterjas en schoenen. Maar het kan ook op een andere manier. In de gemeente Westland zijn lokale winkels aangehaakt voor het uitgeven van winterjassen. De gemeente betaalt het grootste deel van de goederen, ondernemers leggen zelf wat bij. Tegelijkertijd profiteren winkeliers van meer traffic naar hun winkel en kunnen zij op een mooie manier laten zien dat ze iets terugdoen voor de samenleving.

Jas aanvragen via website

De gemeente Veenendaal heeft recent een kindpakket geïmplementeerd. Gebruikers van het kindpakket kunnen zo onder andere een laptop, mobiele telefoon, schoolspullen en (winter)kleding aanvragen. Kinderen die recht hebben op een kindpakket kunnen via een webshop-achtige omgeving een jas of andere winterkleding aanvragen. De jas kunnen ze vervolgens met een bevestigingsbewijs ophalen bij de winkel. Benieuwd hoe dat werkt en hoe Kindpakket Veenendaal is ingericht? Bekijk de Case pagina van uitvoerder INTERNEXXT.