Twitter   linkedin

Voor alle kinderen een zomervakantie om nooit te vergeten

 

“Zomervakantie is niet voor iedereen een feest.” stelt Nationaal Fonds Kinderhulp op haar website. 71% van de Nederlandse kinderen die in armoede leven, gaat niet op vakantie. Dat is niet alleen ‘jammer’, maar heeft ook verstrekkende gevolgen voor de participatie van deze kinderen. Kinderen die in de klas niet kunnen meepraten over al het leuks van hun vakantie, voelen zich vaak alleen en buitengesloten. Met alle gevolgen van dien. Kinderhulp introduceert voor deze kinderen het ‘Zomerpretpakket’.

 

 

Dit pakket zit vol met spullen zoals speelgoed, een (vakantie)boek en een compleet dagje uit. Samen met haar partners geeft Kinderhulp dit jaar 300 Zomerpretpakketten weg. Een warm initiatief! De kinderen zijn geselecteerd door onder andere jeugdhulp- en pleegzorginstellingen, voedselbanken en instanties voor schuldhulpverlening. De pakketten zijn inmiddels al op, maar gelukkig biedt Kinderhulp nog meer zomerse activiteiten aan. Denk aan een dagje uit of een vakantiebijdrage. Zo kunnen kinderen uit arme gezinnen ook meepraten over wat zij allemaal meegemaakt hebben. Aanvragen bij Kinderhulp verlopen overigens altijd via maatschappelijke organisaties. Met hulp van sponsoren hoopt Kinderhulp volgend jaar nog meer pakketten te kunnen uitdelen, dit jaar gaat het om een proef.

Op vakantie dankzij de gemeente

De organisatie Stichting Weekje Weg zorgt er samen met tien deelnemende gemeenten voor dat meer dan 300 gezinnen met een laag inkomen deze zomer kosteloos op vakantie kunnen. Het aantal aangesloten gemeenten stijgt, evenals het aantal aanmeldingen per gemeente. De gemeenten betalen daarbij minimaal 60% van de kosten voor deelnemende minima uit hun gemeente. De overige kosten worden gedekt met sponsorgelden. Een mooie manier voor gemeenten om iets extra’s te doen voor gezinnen met een laag inkomen! Naast Kinderhulp en Stichting Weekje Weg zijn er nog tal van andere initiatieven om vakantie voor minima mogelijk te maken. Hoe kan jouw gemeente hier een bijdrage aan leveren?

Zomerpret in het kindpakket?

In de praktijk omvatten kindpakketten van gemeenten veelal goederen en diensten die te maken hebben met sport en cultuur. Maar je kunt je afvragen of een zomervakantie wellicht net zoveel impact heeft op het gevoel van ‘meedoen’. Bij dezen de oproep aan alle gemeenten met een kindpakket om eens na te gaan in hoeverre zomeractiviteiten (kunnen) worden opgenomen! Wil je je ideeën over het kindpakket van jouw gemeente graag eens voorleggen aan een externe deskundige? Neem dan contact met ons op via 088- 20 30 660 of info@kindpakketwijzer.nl. Wij zijn benieuwd naar jouw suggesties voor zomerpret in het kindpakket!