Twitter   linkedin

5 Goede voornemens om dit jaar met een Kindpakket te starten

 

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen. Voor jou als gemeente, maar ook voor alle kinderen die je dit jaar kunt helpen. Want ieder kind verdient een kans. Een kans om mee te doen op school, op sociaal vlak met vriendjes en vriendinnetje, met cultuur en sport. Een kans om zich te kunnen ontwikkelen en ontplooien, ongeacht het inkomen en de sociale status van zijn of haar ouders. Een kans om het beste uit het leven te halen. Iedere dag weer. Met deze vijf goede voornemens gaat dat zeker lukken!

1. Stop met plannen maken, start met doen

Het grootste gevaar bij het maken van goede voornemens is dat het blijft bij plannen maken. En begrijp ons niet verkeerd; beleid maken en uitvoeren is gebaat bij een gedegen voorbereiding, maar zorg dat de plannen snel worden uitgevoerd. Dit geldt ook voor het opzetten van een kindpakket. Een kindpakket is erop gericht om het kinderen in armoede te helpen. Niet met geld, maar met middelen zoals een fiets, een winterjas, schoolspullen, maar ook met uitstapje naar de bioscoop of een abonnementen bij de voetbalclub.

2. Vraag hulp bij het opzetten van een kindpakket

Twijfel je of je de kennis in huis hebt, aarzel dan niet en schakel hulp in. Praat eens met collega-beleidsmakers uit een andere gemeenten waar ze het kindpakket hebben opgezet. Hoe gingen zij te werk? Waar liepen zij tegenaan? Hoe gingen zij te werk in hun zoektocht naar aanbieders? Naast het inschakelen van een collega’s kun je ook een deskundige inschakelen om je gedegen te laten voorlichten of mogelijk te helpen met het opzetten van een kindpakket. Neem ook eens een kijkje op onze pagina met voorbeeldgemeenten. Op de website van INTERNEXXT kun je ook interviews downloaden, bijvoorbeeld van de betrokken beleidsmedewerkers in Veenendaal en Beuningen

3. Digitaliseren, digitaliseren, digitaliseren

Anno 2018 ontkom je er niet meer aan. De steeds verregaande digitalisering is een feit. En niet zonder reden. Digitalisering brengt vele voordelen met zich mee. Het is efficiënter, kostenbesparend, zorgvuldiger en de resultaten zijn direct meetbaar. Er is ook steeds betere software verkrijgbaar waarmee je de gebruiksvriendelijkheid voor alle betrokken partijen vergroot, niet alleen voor de eigen medewerkers, maar ook voor de aanbieders en de kinderen zelf. Een voorbeeld van slimme en gebruiksvriendelijke software is die van INTERNEXXT.

4. Zet ook in 2018 de Klijnsma-gelden in

In 2016 heeft voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma er voor gezorgd dat er ieder jaar structureel 100 miljoen euro vrijkomt. Dit geld gaat niet direct naar de kinderen, zij ontvangen de middelen in natura, maar is bedoeld om de gemeente tegemoet te komen in het opzetten van een efficiënte en effectieve infrastructuur van waaruit de kinderen goed geholpen kunnen worden. Zorg er als gemeente voor dat dit geld goed besteed wordt, zodat er daadwerkelijk meer kinderen geholpen kunnen worden.

5. Uitvoering van een kindpakket: zelf doen of uitbesteden?

Met een succesvol kindpakket kunnen meer kinderen meedoen en krijgt hun ontwikkeling weer een duwtje in de goede richting. Wat we zien is dat de meeste gemeenten met de beste intenties starten met kindgericht armoedebeleid, maar niet altijd weten wat ze nu eigenlijk willen of waar hun gemeenschap om vraagt. We hebben het hierboven al aangegeven aarzel bij twijfel niet om de hulp van een expert in te schakelen, maar je kunt er als gemeente ook voor kiezen om het kindpakket uit te besteden of samen te werken met hulporganisaties.